ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

NIVUS - idegenvíz a szennyvízcsatorna hálózatban - Infiltráció

 

Idegen víznek nevezünk minden olyan vízelvezető hálózaton megjelenő vizet, amely a szolgáltató számára nemkívánatos módon kerül a hálózatba. Ez lehet csapadékvíz, talajvíz, illegálisan bevezetett szennyvíz, stb. Ezen vízmennyiségek extra terhelést jelentenek a hálózaton, a szennyvíztelepeken és megnehezíti a beépítendő műtárgyak, mint pl. záportároló tartályok tervezését.

 

"A 2010. évi csapadékos időjárás ismételten ráirányította figyelmünket mindazokra az anomáliákra, melyek jellemzik egy oldalról a csapadékvíz-elvezetés megoldatlan hiányosságait, másoldalról a szétválasztott rendszerből fakadóan a szennyvíz-elvezető és -szállító hálózatok kapacitásbeli és avultsági státuszát. Ugyan a 2011. év egy száraz év volt, de a tapasztalatok szerint ez is okoz, nem kis fejtörést az üzemeltetőknek. Mondhatnánk azt is, hogy ahol infiltráció van, ott előbb-utóbb az exfiltráció is problémákat okoz.

 

Regionális víziközmű-szolgáltatóként a DRV Zrt. folyamatosan bővülő szennyvíz-elvezető és -szállító hálózatain rendre megjelennek az előbbiekben jelzett tünetek. Szakmai alapokon született döntések sorozata mentén 2010. második felétől szisztematikus, jellegében preventív munkarészekből összeállított folyamattá szerveztük a szennyvíz-hálózatok ellenőrzését, diagnosztikai tevékenységeinket, a hibajavítás, felújítás feladatait. Ennek során merült fel az igény, hogy kilépjünk a vállalati keretekből – legalábbis a szakmai elméletek és gyakorlat szintjén- és vonjunk be társ víziközmű-szolgáltatókat egyfajta értékteremtő, szakmai együttműködésbe, javítva és rendszerbe szervezve a tárgyi tevékenységet.

 

Fentiek alapján indultak meg az egyeztetések a DRV Zrt. érintett szakterületei, majd a regionális víziközmű-szolgáltatók műszaki irányító szintjei között.

 

2011. novemberének közepén zajlott le első egyeztetésünk a DMRV Zrt., az ÉDV Zrt., az ÉRV Zrt., a Tettye Forrásház Zrt. és a TRV Zrt. közreműködésével, mely közreműködés eredményeként a Kézikönyv összeállt."

 

Fenti idézet az alábbi kézikönyvből származik, melyet a területtel foglalkozó szakemberek figyelmébe ajánlunk. A téma érdekessége, hogy a DRV Zrt. szakemberei az idegen vizek vizsgálatát részben NIVUS PCM Pro készülékekkel végzik, immáron több éve nagy sikerrel.

 

 

Idegenvíz a szennyvízcsatorna hálózatban - Kézikönyv - 2012.

 

 

Az idegen vizek eredetének meghatározásához rendelkezésre álló csatornadiagnosztikai vizsgálati módszerek egyik fontos eleme az áramlásmérés. Ez az éjszakai kisvizek idején, csapadékmentes időjárási körülmények között több, szisztematikusan meghatározott ponton egyidejűleg történő áramlásmérés megvalósítható NIVUS PCM Pro hordozható áramlásmérők segítségével, melyek szükség esetén kiegészíthetőek NIVUS RainGauge csapadékmennyiség mérőkkel is.


További információ:

Tóth Krisztián

toth@robex.hu

+36 30 428 5936

Stanga Ovidiu-Ilie

stanga@robex.hu

+36 30 962 3700