ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:


EGA MASTER - szikramentes kéziszerszámok

Az EGA Master S.A. által gyártott szikramentes szerszámok a legjobb alternatívák robbanásveszélyes környezetben való alkalmazásra. A legjobb minőség elérése érdekében minden szerszám kovácsolási eljárással nyeri el végső formáját az öntés után. Ez pozitív kihatással van mind a mechanikai tulajdonságokra, mind pedig az eszköz kivitelére.

 

Minden EGA Master szerszám gyártása a ISO 9001 szabvány szerint szigorúan ellenőrzött.

 

Az EGA Master szikramentes kéziszerszám katalógusának letöltése.

 

Alkalmazott anyagok

 

Cu-Be ötvözet
Összetétel Be 1.8%-2%
Ni + Co 0.2%-1.2%
Egyéb <0.5%
Maradék Cu
Keménység 35-40HRc (320-370 Brinell)
Szakítószilárdság 1250 N/mm2

 

 

Al-Br ötvözet
Összetétel Al 10%-12%
Ni 4%-6%
Fe + Mn <5.8%
Egyéb <0.5%
Maradék Cu
Keménység 25-30HRc (250-291 Brinell)
Szakítószilárdság 800 N/mm2

 

 

Különbségek a különböző ötvözetek között

 

  Cu-Be Al-Br
Keménység 35-40HRc 25-30HRc
Mágnesezhetőség A nem ferromágneses összetételnek köszönhetően biztonságosan alkalmazható nem mágnesezhető alkalmazásokban. A minimális ferromágneses anyagösszetevő miatt nem 100%-ban nem mágnesezhető, de ez olyan kis mértékű, hogy nem jelent problémát a nem mágneses területeken való alkalmazása.
Tartósság Nagy keménységű és szakítószilárdságú, nagy erő kifejthető vele. Valamivel alacsonyabb, mint a Cu-Be ötvözeté.
Ár Magas az ára a speciális ötvőzőanyagok miatt. 30 %-kal alacsonyabb ár a Cu-Be ötvözethez képest.

 

A Cu-Be ötvözetből készült szikramentes szerszámok biztonságosan használhatóak minden gázcsoport esetén (I, IIA, IIB, IIC) szem előtt tartva az adott csoportra vonatkozó maximálisan megengedett felületi hőmérsékletet. Ezek alól csak az acetilén jelent kivételt. Olyan alkalmazások esetén, ahol ezek a szerszámok közvetlenül érintkezhetnek acetilénnel, különös tekintettel, ha nagy nedvességtartalom is jelen van, nem használhatóak.

 

Az Al-Br ötvözetből készült szikramentes szerszámok biztonságosan használhatóak I, IIA és IIB gázcsoportok esetén, szem előtt tartva az adott gázcsoportra vonatkozó maximálisan megengedett felületi hőmérsékletet. IIC gázcsoport (hidrogén, BWG, acetilén, szén-diszulfid, etil-nitrát) esetén ezek a szerszámok nem alkalmazhatóak.

 

Az EGA Master S.A. szikramentes szerszámaira élettartam garanciát biztosít. Ha egy gyújtószikramentes szerszám rendeltetésszerű használat mellett eltörik vagy már nem tud eleget tenni a funkciójának, akkor a javítás vagy csere díjmentes.

 

ACETILEX - Biztonságos munkavégzés acetilén környezetben

 

Azok a szikramentes szerszámok, amelyek anyagösszetevője több, mint 65 %-ban réz, nem használhatóak acetilén környezetben. Ez a probléma a Cu-Be és Al-Br ötvözetek esetén is fennáll. A probléma abból adódik, hogy a réz képes reakcióba lépni az acetilénnel, és ennek következtében karbid gáz keletkezhet. Az EGA Master kifejlesztett egy új szikramentes ötvözetet, amely alkalmazható acetilén környezetben is. Ez az ACETILEX.

 

Fő alkalmazási területek

 

Petrolkémiai üzemek Pirotechnikai üzemek Bányák
Olajfinomítók Vegyipar Honvédelem
Olajvállalatok Papírgyárak Légierő
Gáz és olaj csővezetékek Őrölt gabona silók, malmok Tengerészet
Erőművek Sörgyárak Fegyver és lőszer gyártás
Festékgyárták Alkohol feldogozó ipar Repülőgépgyárak
Műanyaggyártás Szeszgyártás Autógyártás
Gyógyszeripar Tűzoltóság stb.


 


További információ:

Tóth Krisztián

toth@robex.hu

+36 30 428 5936