ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Alkalmazásunkhoz legjobban illeszkedő sztatikai földelő megoldás kiválasztása

2014.11.24.

A legtöbb művelet, amelyet robbanásveszélyes anyagokkal végzünk, sztatikus feltöltődés elleni védelmet igényel, de a műveletek között jelentős eltérések mutatkozhatnak védelmi szempontból. Ilyenek lehetnek a különböző robbanásveszélyes zónabesorolások, eltérő működési jellemzők és veszélyességi szintek. 

Ez általában azt jelenti, hogy nem lehet minden esetben „egy kaptafára” készülő megoldást választani, hanem mindig az egyedi igényekhez alkalmazkodó megoldást kell megtalálnunk. 

Az alábbi ábra segítségével kiválaszthatja az Ön alkalmazásaihoz legjobban illeszkedő megoldásokat.


A legegyszerűbb és egyben legkisebb biztonságot jelentő megoldás az ATEX tanúsított csipesz használata. Kerülni kell a nem sztatikai földelési célra tervezett csipeszeket (pl. hegesztőcsipeszek), mivel ezek nem sztatikus töltések levezetésére lettek kifejlesztve, így pl. nem elég hegyesek a fogaik, hogy áthatoljanak a szennyeződéseken és a rozsdán.

A következő szint a vizuális visszajelzéssel és folyamatos hurokellenállás méréssel ellátott készülékek köre. Előbbi két alapvető védelmi funkció általában együtt jár. A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy kitölti a rést a visszajelzés nélküli földelőcsipeszek és a reteszfeltétellel ellátott földelésellenőrző megoldások között.

A védelem legmagasabb szintjét jelenti az intelligens földelésellenőrző rendszer, ami a vizuális visszajelzés és a folyamatos hurokellenállás mérés mellett rendelkezik tankautó felismerő és földelési pont ellenőrző funkcióval is, mindemellett reteszfeltételei segítségével képes automatikusan megállítani az átfejtést a földelési kapcsolat megszakadásakor. A vizuális visszajelzés az első szintje a védelemnek, amely tájékoztatja a kezelőt a folyamat megkezdése előtt, a reteszfeltétel pedig egy kiegészítő biztonságot nyújt, mely szavatolja az automatikus lekapcsolást.

A védelmi szint növekedésével arányosan csökken a kezelő felelőssége, a földelő rendszer egyre kevésbé hagy hibalehetőséget a munkafolyamatokban.

A Newson Gale védelmi szintekhez illeszkedő megoldásait megtekintheti az alábbi oldalon:

 

http://robex.hu/oldalak/newson-gale---termekpaletta

 



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!