ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



NEWSON GALE Sole-Mate™ II lábbeli ellenőrző készülék

2016.03.16.

Legújabb hírlevelünkben az elektrosztatikusan disszipatív lábbelik ellenőrzésének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, ami egy korábbi hírlevelünkben már szóba került.

Az emberi testen mozgás, rutinszerű munkavégzés, gyaloglás vagy bármilyen fizikai tevékenység során nagy mennyiségű elektrosztatikus töltés halmozódhat fel, amennyiben az nincs kapcsolatban a földeléssel. 30 kV-nál nagyobb feszültséget is hordozhatunk testünkön anélkül, hogy tudatában lennénk, potenciális gyújtóforrása vagyunk a körülöttünk lévő robbanásveszélyes közegnek.

Hogy szembeszálljunk ezzel a kockázattal, elsősorban biztosítanunk kell, hogy az üzem padlózata elektrosztatikusan disszipatív, és közvetlenül kapcsolódik az épület földelési hálózatához. 

Az elektrosztatikusan disszipatív padlózat ajánlott ellenállásértékét az IEC 60079-32-1:2013 és az NFPA 77 (2014) szabványok azonos módon 1 és 100 MΩ (1 x 10... 1 x 108 Ω) közötti értékűnek javasolják.

Az elektrosztatikus töltésfelhalmozódás a dolgozókon megelőzhető azzal, ha kötelezővé tesszük számukra olyan munkavédelmi lábbelik viselését, melyek szerkezeti felépítésüknek köszönhetően elektrosztatikusan disszipatívak a biztonsági és az ún. best practice szabványoknak megfelelően. 

Az olyan szabványok, mint az ASTM F2413 (2011), az IEC 60079-32-1:2013 és az NFPA 77 (2014) a lábbelik átmeneti ellenállásértékét 1 és 100 MΩ közötti értékűnek javasolják. Az MSZ EN ISO 20345:2012 (Személyi védőeszköz. Biztonsági lábbeli (ISO 20345:2011)), mely egy másik munkavédelmi lábbelikkel foglalkozó biztonsági szabvány, a fentebb említett ellenállás értéket 100 kΩ és 1000 MΩ közötti értékűnek javasolja.

Lábbeli ellenőrző készülékek specifikációjakor fontos tudni, mely szabványoknak felelnek meg a lábbelik, hogy a készülék által elfogadható ellenállásértékek tartománya ezzel összhangban legyen a potenciálisan robbanásveszélyes környezetbe való belépés előtti ellenőrzéskor. 

Például, ha az ASTM F2413, IEC 60079-32-1 és NFPA 77 szabványok szerint működő lábbeli ellenőrzővel olyan lábbeliket tesztelnek, melyeket az MSZ EN ISO 20345:2012 szabványnak megfelelően gyártottak, akkor nagy esély van rá, hogy a lábbelik nem fognak átmenni a megfelelőségi teszten.  

 

Idézet a fent említett, angol nyelvű szabványokból:

IEC 60079-32-1:2013, Explosive atmospheres - Part 32-1: Electrostatic hazards, guidance

11.3 Dissipative and conductive footwear

Resistances can be measured with commercially available footwear conductivity testers which measure the resistance between a hand-held metal bar via body and feet to a metal plate on which the person stands. Alternatively, the resistance between a shoe filled with shot pellets and a steel plate on which the shoe is pressed can be measured according to IEC 61340-4-3.

The resistance of footwear can increase with the accumulation of debris on the footwear, use of orthopaedic insoles, and reduced floor contact area. The conductivity of footwear should be tested frequently to confirm functionality.

Azaz: Disszipatív és vezetőképes lábbelik

Az átmeneti ellenállás a kereskedelmi forgalomban kapható lábbeli vezetőképesség ellenőrzőkkel mérhető, mely az emberi testen és a lábakon keresztül megméri egy kézzel megérintett fém sín és egy fém lap között az ellenállásértéket, melyen az ember áll. Alternatív megoldásként, az ellenállás az MSZ EN 61340-4-3:2002 (Elektrosztatika. 4-3. rész: Szabványos vizsgálati módszerek különleges alkalmazásokhoz. Lábbelik (IEC 61340-4-3:2001)) szerint mérhető egy söréttel töltött lábbeli és egy fém lap között is, amelyhez a lábbeli oda van szorítva.

A lábbelik ellenállása megnőhet a talpon felgyülemlő törmelékek, az ortopédiai betétek használata, és a padlóval érintkező felület csökkenése miatt. A lábbelik vezetőképességét rendszeresen ellenőrzni kell, hogy megbizonyosodjunk megfelelőségükről. 

 

NFPA 77 (2014), Recommended Practice on Static Electricity

8.2.2.2 Conductive and Static Dissipative Flooring and Footwear

Static dissipative (SD) footwear used in conjunction with conductive or static dissipative flooring provides a means to control and dissipate static electric charges from the human body. Resistance to earth through static dissipative footwear and conductive or static dissipative flooring should be between 106 ohms and 108 ohms. For materials with very low ignition energies, the resistance to earth through footwear and flooring should be less than 106 ohms. Resistance should be measured with commercially available footwear conductivity testers.

Azaz: Vezetőképes és elektrosztatikusan disszipativ padlózat és lábbelik

A sztatikusan disszipatív (SD) lábbelik és a vezetőképes vagy elektrosztatikusan disszipatív padlózat együttesen biztosítják az emberi testen felgyülemlő elektrosztatikus töltések korlátozását és elvezetését. Az elektrosztatikusan disszipatív lábbeli és a vezetőképes vagy elektrosztatikusan disszipatív padlózat közötti ellenállásérték 106 és 108  közötti legyen. Nagyon alacsony gyújtási energiájú anyagok esetében a lábbelin és a padlózaton keresztül mért földelési ellenállás érték 106  alatti legyen. Az ellenállást kereskedelmi forgalomban kapható lábbeli vezetőképesség ellenőrzővel mérjék. 

 

A NEWSON GALE megoldása a fentiekben ismertetett ellenőrző készülékre: a Sole-Mate™ II

A Sole-Mate™ II egy felhasználóbarát lábbeli vezetőképesség ellenőrző, amely az elektrosztatikusan disszipatív lábbelik vizsgálatára szolgál a potenciálisan robbanásveszélyes környezetbe való belépés előtt.

Ajánlott az elektrosztatikusan disszipatív lábbelik rendszeres ellenőrzése annak érdekében, hogy biztosítva legyen a lábbelik disszipatív tulajdonságának megléte a használat teljes időtartama alatt.

A Sole-Mate II gyors és egyszerű kezelésének köszönhetően biztosítja az operátorok számára, hogy a lábbeli, melyet a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben használni fognak, képes megelőzni az elektrosztatikus töltésfelhalmozódást testükön. A Sole-Mate™ II a lábbeli állapotát az operátoron és a lábbelijein keresztül záródó körben történő ellenállásméréssel ellenőrzi. Ha a lábbelik ellenállása túl nagy, akkor azt a Sole-Mate II piros színű jelzőlámpája és hangjelzője fogja jelezni. Ha a lábbeli átment a teszten, akkor a zöld színű jelzőlámpa felgyulladása adja az operátor tudtára, hogy a lábbeli megfelelő. 

A Sole-Mate II kontaktus kimenetének köszönhetően összekapcsolható külső hang- és fényjelzővel is, valamint a veszélyes üzemek beléptető rendszereivel, ajtónyitóival is, így a nem megfelelő munkavédelmi lábbelit viselő személyzet nem léphet be a potenciálisan robbanásveszélyes területre. 

Fontos tudni:

A lábbeli ellenőrzőt specifikáló szakembereknek biztosítaniuk kell, hogy a teszter kiválasztott vizsgálati ellenállás értéke összhangban van a lábbelik elektrosztatikusan disszipatív tartományával, ami szerint azok gyártva lettek.

Sole-Mate™ II kétféle kivitelben rendelhető:

  • 108 Ω-ig
  • 109 Ω-ig

​engedélyező jelzéssel.

Kapcsolódó kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!