ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Szenny- és ivóvíz méréstechnika

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét szenny- és ivóvíz méréstechnika témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Árvízvédelem kicsit másképp - 3. rész

2016.04.13.

Ahogy azt legutóbbi hírlevelünkben említettük, az elkövetkezendő néhány hírlevélben, a megszokottól eltérően, egy cikket szeretnénk megosztani Önnel több részletben. Mostani hírlevelünk a harmadik, egyben befejező része a sorozatnak.

Az első részt megtalálja itt.

A második részt megtalálja itt.

A cikk Steffen Lucas tollából jelent meg, aki a NIVUS termékmenedzsere, és a szenny- és ivóvíz méréstechnika elismert szakembere nemzetközi viszonylatban is.

 

Mérés – mielőtt megérkezik az árvíz! - 3. rész

 

Adattovábbítás és vészjelzés egyszerűen

A közelmúltban az adatokat gyakran csak helyben, papíron, vagy egyszerű elektronikus rögzítőkön tárolták, majd később manuálisan gyűjtötték be, és értékelték ki őket. A '90-es években fokozatos fejlődésnek indult az adatok és vészjelzések továbbítása távközlési hálózatokon vagy folyamatirányító rendszereken keresztül. Míg a távközlési hálózatok gyakran nem álltak rendelkezésre, addig a folyamatirányító rendszerek telepítése, karbantartása és bővítése gyakran csillagászati összegeket jelentett. Ezek a költségek visszariasztották, főként a kisebb szervezeteket és felhasználókat, a nagy üzemeltetők pedig csak a legfontosabb és legkritikusabb mérési pontokat kötötték be adathálózatukba.

Időközben létrejöttek egyszerűbb, lényegesen olcsóbb és könnyebben telepíthető rendszerek.

A felhasználó alkalmazhat akár 5 év üzemidővel rendelkező, akkumulátoros tápellátású helyszíni adatgyűjtőket, amelyek képesek akár önállóan ellátni az érzékelőket a szükséges tápfeszültséggel. Ezek a kicsi, észrevétlen adatgyűjtők belső GPRS modemmel rendelkeznek, amely egy speciális adattömörítő eljárással villámgyorsan képes információkat és kritikus állapotokat jelezni egy központi Internetes adatportál felé. A modem beágyazott, zavarbiztos, ipari használatra alkalmas SIM kártyával rendelkezik, amely automatikusan a helyben elérhető legerősebb hálózatra csatlakozik. Így megoldódnak a hálózati kimaradások és túlterheltség okozta problémák, mivel az adatátvitel mobilszolgáltató-független módon történik. A telekommunikációs költségek nagyon alacsonyak a minimális adatmennyiségnek köszönhetően. Az üzembe helyezés a legrövidebb időn belül lehetséges, hiszen nincs szükség időigényes hálózati beállítások elvégzésére.

A mérési pontok beállításai elmenthetők a rendszerben, így ha az egyik pont meghibásodik, úgy csak a hardvert kell cserélni, nem szükséges újra elvégezni a beállításokat, a mérési pont azonnal rendelkezésre áll.

Az adatgyűjtő készülék mérési pontokhoz (csapadékmérők; vízszint adatgyűjtők; vízhozammérők felszíni vízfolyásokhoz; hordozható és telepített áramlásmérők csatornahálózatokban; stb.) történő optimális megválasztása, gyors, rendszerkompatibilis, költséghatékony és teljeskörű adatgyűjtési megoldást biztosít.

Az adatok kiértékelése, mentése, és a riasztás generálása rendszerint egy Internetes adatportálon keresztül történik, amelyet egy böngésző segítségével lehet megnyitni. A portál jelszóvédett, és különféle felhasználói szintek állíthatók be hozzá. Ezzel a világ bármely pontjáról, számítógéptől és szoftvertől független hozzáférés biztosított. A rendszer még nagyon kevés mérési ponttal rendelkező üzemeltetők számára is rövid idő alatt megtérül. 

A program OPC (Open Platform Communications) kapcsolaton keresztül a meglévő irányítástechnikai rendszerekkel is összekapcsolható. A beállítást és programozást a nagy rugalmasság ellenére rendkívül egyszerűen el lehet végezni és gyakorlatlan felhasználók is rövid idő alatt megtanulhatják. A korrekciók és módosítások nagyobb ráfordítás és bármilyen adatvesztés nélkül lehetségesek a közvetlen és veszteségmentes nyersadat tárolás és feldolgozás révén.

10. kép: Mérési adatgyűjtő és megjelenítő rendszer

 

Összegzés

A kevéssé fejlett területeken a kiterjedt mérések, illetve a felügyelet megvalósítása, amely néhány évvel korábban még komoly problémák elé állította az üzemeltetőket és felhasználókat, ma már a legtöbb esetben nem jelent akadályt. Az adatok és vészjelzések biztonságos és megbízható, néhány másodperces késéssel történő továbbítása immár szinte mindig lehetséges. Így normál üzemben épp olyan megbízhatóan és egyszerűen elérhetők az információk és a mért értékek, mint rossz időjárási körülmények és áradások előtt, illetve alatt és után.

A mérési és átviteli technikát szakmailag kevésbé jártas személyek is felszerelhetik és programozhatják.

 

A NIVUS Csoport a vízgazdálkodás számára készült méréstechnikai rendszerek vezető fejlesztője, gyártója és beszállítója. Több mint 25 éve foglalkozik áramlás-, hozam- és szintméréssel, valamint adatrögzítéssel és adatátvitellel hidraulikailag és műszakilag komplex létesítményekben is. Hozzáértő területi képviselői hálózatával, tapasztalt műszaki ügyfélszolgálatával, és oktatások és továbbképzések keretében nyújt készséggel támogatást ügyfeleinek mérési feladatok tervezése során a csatornahálózat, és egyedi építmények optimális üzemeltetése érdekében. 

Az eppingeni székhelyű vállalat 7 nemzetközi fiókteleppel és világszerte több mint 40 viszonteladóval működik. 

 

PR-kapcsolattartó:
NIVUS GmbH
Martin Müller
Im Täle 2
75031 Eppingen

 



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!