ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Szenny- és ivóvíz méréstechnika

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét szenny- és ivóvíz méréstechnika témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



ÁRAMLÁSMÉRÉS 800 MÉTERES ÉRZÉKELŐ KÁBEL ALKALMAZÁSÁVAL

2016.01.14.

Boldog új évet kívánunk, bízunk benne, hogy idén is sikeresen tudunk együttműködni!

 

Az International Environmental Technology magazinban érdekes cikk látott napvilágot egy víztározókat érintő megoldásról a NIVUS NivuFlow 750 rendszer alkalmazásával. Ezt szeretnénk legfrissebb hírlevelünkben figyelmébe ajánlani. 

A Bouzey víztározó a franciaországi Vosges megye nyugati peremén helyezkedik el Épinal városához közel. A terület körülbelül 7 millió m3 víz befogadására alkalmas és 1882 óta biztosítja a Canal des Vosges, azaz a Keleti főcsatorna folyamatos vízellátását.

A 20 méter magas és 500 méter hosszú gátat 130 évvel ezelőtt építették hagyományos téglából. A gát szerkezetét sajnos rossz számítási adatok alapján tervezték meg, emiatt 1895-ben egy áradás megrepesztette a gát falát, és katasztrófába sodorta a várost, sok ember halálát okozva a felbecsülhetetlen anyagi károk mellett. 

A gátat újjá építették, és támfalait megerősítették kőzúzalékkal. Belsejében jelenleg két szerviz alagút helyezkedik el 250 és 700 méteres hosszúságban. Ezek a járatok - sok más feladat mellett - a beszivárgó víz begyűjtését és elvezetését látják el. 2003 februárjában bekövetkezett egy földrengés, melynek hatására kissé megsérült a gát. Ez abból vált nyilvánvalóvá, hogy a beszivárgó víz mennyisége megnövekedett. 

A korábbi gátsérülések következményeit figyelembe véve, a szakemberek úgy döntöttek, hogy a hatások vizsgálata során fokozott figyelmet fordítanak a beszivárgó vízek ellenőrzésére, annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges újabb katasztrófákat.

Mivel a szivárgás állandó felügyelete felettébb időigényes, valamint csak speciális körülmények között végezhető el, ezért úgy döntöttek, hogy állandó áramlásmérő műszereket telepítenek, melyek segítségével folyamatos és pontos méréseket végezhetnek a gát kritikus pontjain. A gát szerviz alagútjaiban uralkodó magas páratartalom miatt az áramlástávadókat a gáton kívül kellett elhelyezni. Ezek Interneten keresztül kapcsolódnak a felügyeleti rendszerhez.

A Nivus GmbH új fejlesztésű NivuFlow 750 áramlásmérő távadója, mindamellett, hogy kényelmessé teszi az áramlás analízisét és az adatok kiértékelését, el van látva minden szükséges kommunikációs lehetőséggel is. A rendszer a kereszt-korrelációs mérési elv segítségével különböző részecskék (szemcsék és légbuborékok) sebességét méri az áramló közegben. Ezzel az áramlási sebesség-profil a teljes keresztmetszetre meghatározható, melyből a térfogatáram igen pontosan meghatározható.

A szokványos alkalmazásokban az érzékelők és a távadók között lévő kábel hossza ritkán haladja meg a 100 méter hosszúságot. Azonban itt, a Bouzey víztározónál 800 méteres kábelhosszra volt szükség, mivel a gát belsejéből a vezeték nélküli jeltovábbításra nincs lehetőség. 

A NivuFlow 750 Multiplexer moduljának köszönhetően a jelkábel hossza jelentősen megnövelhető, akár 1200 méterre is. A jövőben fenti rendszer fogja detektálni a gáton keletkezett károkat és repedéseket, illetve azok hatásait. Az olyan katasztrófák, mint az 1895-ös gátszakadás, már a múlté.

Természetesen fenti megoldás alkalmazhatóságának csak a fantázia szab határt. Érdekes lehet minden olyan mérési helyen, ahol a távadó és az érzékelő csak egymástól nagy távolságra helyezhetó el, például mivel a tápellátás és az ideális mérési hely egymástól távol esik.



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!